Ülkemizde VPN servisleri genellikle erişim kısıtlamalarında kulanılmaktadır. VPN’e bağlanıp erişime kapalı sitelere ulaşabilirsiniz ancak internetinizin hızı özellikle ücretsiz VPN servislerine bağlandığınızda oldukça düşmektedir.
Bu sebeple bu türde bağlantı yapmaktansa İnternet Servis Sağlayıcınızın size tanımladığı DNS servisi yerine diğer DNS servislerini kullanmak daha hızlı bir erişim yapmanızı sağlayacaktır.
192.168.1.1’i adres çubuğuna yazıp modem arayüzümüze giriş ekrenını açalım ve daha önce değiştirmediyseniz modem üzerinde yazan kullanıcı adı ve şifreyi girelim.
Kullanıcı Adı: admin
Şifre: admin ttnet turktelekom gibi şeyler olabilir.
Lan menüsü içerisinde DHCP kısmında bulunan DNS Sunucusu 1 ve Dns Sunucusu 2’yi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca İnternet Servis Sağlayıcısının DNS tanımlaması yaptığı ayarları değiştirebileceğiniz kısımda WAN yapılandırması kısmındadır. PPPOE yapılandırmalarının yanında DNS varsa DHCP kısmından değil buradan DNS’i değiştiririn.
Burada ISS tarafından tanımlanan DNS’i yoksaydırabilirsiniz. (Bu sayede DNS için İnternet Servis Sağlayıcınıza sen zahmet etme dersiniz.)
En popüler olan DNS sunucusu 1.1.1.1 ve 1.0.0.1‘dir.
DHCP kısmından değiştirirseniz;
2 tane Dns girmeniz biri çalışmadığında diğerinden veri alması içindir.
DNS sunucunuz değişti ancak trafiğinizin İnternet Servis Sağlayıcınız tarafından izlenilebilir olduğunu unutmayın. İzlenmemesi için aşağıdaki DoT ve DOH Kurulumu yapmanız gereklidir.
Modeminiz destekliyor ise DNS değiştirmek yerine doğrudan Doh ve Dot Yapılandırmanızı Yapabilirsiniz. (Sadece Tarayıcı üzerine de kurulabilir. Ona konuyu buraya yazmayacağım.)
DoT için yapılandırma (Cloudflare)
Dns Sunucu Adresi: 1.1.1.1
Dns TLS Domain adı olarak: cloudflare-dns.com
DoH için yapılandırma (Cloudflare)
Dns Sunucu URL’si: https://cloudflare-dns.com/dns-query
Test Etme Adresleri
https://www.cloudflare.com/ssl/encrypted-sni/ “Check My Browser”‘a basın.
Secure Dns, DNSSEC, TLS 1.3 üzerinde okey işareti varsa bağlantınız Doh veya Dot Kurulumu Başarılıdır.
https://cloudflare-dns.com/help adresinden bakarsanız.
Debug Information kısmında DoT DoH hangisine Yes diyorsa onu kullanıyorsunuzdur.
Unutmayın Her DNS sağlayıcısının kendi test sayfası vardır. Başka yerden Check Ettiremezsiniz.
Kısaca DNS’i ve VPN’i kısıtlamalar açısından tanımlamak gerekirse olay tam olarak şöyle gerçekleşmektedir.
Erişimi kısıtlandırılan bir siteye girmeye çalıştığınızda siz aslında bir ip adresindeki sitenin verilerine erişmek istemektesiniz. Girmeye çalıştığınız alan adı siteadı.com’un hangi hosting ip sinden veri çektiği DNS sunucusunda tanımlıdır. Siz o alan adına tanımlı olan Ip adresine ulaşamaya çalışırken internet servis sağlayıcıya yetkili kurumlar tarafından getirilen kısıtlamadan dolayı gitmek istediğiniz adres yerine yetkili kurumun sayfasına ve uyarı mesajına yönlendirilirsiniz veya yönlendirilmez hiç bir şey göremezsiniz.
VPN kullandığınızda ise DNS sunucusunuz dolaylı yönden yetkili kurumların müdahale edemediği bir yerdeki DNS sunucu ile değişir. Çünkü VPN tüneli ile size internet verisi sağlayan bir sunucuya şifreli olarak ve yeni anonim denilebilecek bir ip ile bağlanır ve verileriniz gizli şekilde buradan size getirilir. Aynı zamanda İnternet Hızınız bu VPN servisinin size verebildiği kadardır. O sebeple hız düşümleri olasıdır. Ancak internet bağlantınız gizlidir.
DNS değiştirme ile internet servis sağlayıcınızın size tanımladığını değilde yurt dışı bir DNS servisine değiştirirseniz otomatik olarak yetkili kurumların müdehale yaptığı yerden kurtulmuş olur normal bir şekilde kısıtlı siteye erişebilirsiniz. Dezavantajı ise bağlantınız izlenebilir ancak avantajı hızlı erişime devam edebilirsiniz. Tabii kısıtlı sitenin sunucusu hızlı çalışıyor olması gereklidir. Ancak gizlilik sorununu da Doh ve Dot yöntemi ile çözebilirsiniz.