Özellikle Web Geliştiricilerin karşılaştığı en can sıkıcı anlardan birisidir. Müşteriye sitenin taslağını hızlı bir şekilde göstermek. Hele uzak bir noktadan müşteriye site gösterilmeye çalışıyorsa ya internet üzerinde demo yayınlamak gereklidir veya uzak bağlantı üzerinden gırtlak patlatmak. Halbuki bu işin çok basit bir yöntemi mevcut.
İhtiyacınız olan sadece internet ve statik ip.
Öncelikle sitenizin sistem gereksinimleri nedir belirlemeniz gerekiyor.
PHP ve Veritabanı kullanıyorsa Mamp sizin yardımınıza koşacaktır.
Ancak ben burada sadece Html + CSS + Javascript gibi tarayıcı tarafında çalışmayı destekleyen bir site yayınlamaktan bahsedecem.
Zaten PHP ve Veritabanı için Mamp ile local network’te çalışan bir siteyi de nasıl yayınlayabileceksiniz anlamış olacaksınız. Ancak burada alan adı ismi normalde 127.0.0.1 veya localhost olarak ayarlamışsanız bu parametreyi statik ip adresine değiştirmeniz karşı tarafın görüntülemesinde oluşabilecek sorunları ortadan kaldıracaktır.
Öncelikle Modeminizin uzaktan erişime kapalı olması lazım -> Yani başka bir yerden (Mesela Telefonun Hücreselinden) tarayıcıya dış internet ip adresinizi yazdığınızda önünüze bir modem login sayfası çıkmaması gerekli çıkarsa bununda ayarını modem arayüzünden kapatabilir veya 80 olan portu 81’e değiştirebilirsiniz.
Modeminizin Port yapılandırmasında 80 portunu yerel ağınızda ip adresi sabitlenmiş olan bir bilgisayar için açacaksınız.
Yerel ağda IP Sabitlemeyi ip rezervasyon adıyla modeminizin arayüzünde bulabilir veya bilgisayarınızın ağ ayarları kısmından yapabilirsiniz. O konuya girmeyecem.
Diyelim ki yerel ağda 192.168.1.100 de çalışan bir bilgisayarınız var. Modem arayüzünden dış internetden gelen 80 Http isteklerini 192.168.1.100’e yönlendir diyeceksiniz.
Ancak unutmadan söyleyeyim. Modem üzerinden açık bir portun bırakılması bilgisayarınızın zararlı bir yazılıma maruz kalmasına olanak tanıyabilir. Pek önerilmeyen bir yöntemdir. Bu öğrendiğinizi unutabilirsiniz =)
Apache Servisini her bilgisayar açıldığında otomatik çalıştırmak için httpd -k install diyerek Windows Apache Servisini kurabilirsiniz.
Kurduğunuz Apache Servisini Başlatmak için httpd -k start
Dediğiniz anda Artık bilgisayarınız kapanıp açılsa bile geçerli modem yapılandırması hala modemde mevcutsa siteniz yeniden yayına başlar.
Apache Servisini durdurma -> httpd -k stop
Apache’yi yeniden başlatma -> httpd -k restart
Kurduğunuz Apache Windows Servisini silmek -> httpd -k uninstall
Diğer komutlara indirdiğiniz zip dosyası içerisinde bulunan readme dosyasından edinebilirsiniz.
🚨 Ekstra: İnternet Servis Sağlayıcınızda da statik ip almadan bu işi halletmeniz için ipv6 ve ddns servisleri kullanılarak bu iş tamamiyle ücretsiz hale getirilebilir. Statik ip ücreti çok yüksek bişe olmadığı için ve sürekli statik ipv4’e ihtiyaç duyduğumdan dolayı araştırmadım.